Landschap: Voor het Platform Eemland300 staat het behoud en de versterking van het open landschap voorop. Het polderland dient behouden te blijven voor en door de voornaamste beheerders, de boeren. Speciale aandacht vereisen de flanken van het poldergebied. Vaak zijn dit de gebieden waar de meeste bedreigingen op gericht zijn. Nodig zijn een hoge bodemkwaliteit en schoon en genoeg water. In onze visie vereist dit samenwerkende overheden en besturen die blijvend dit kwetsbare gebied beschermen in woord en in daad. Platform Eemland300 wil optreden als gesprekspartner van betrokken overheden en besturen. Het Eemland leent zich niet voor massatoerisme. Recreatie moet mogelijk blijven maar divers, op gepaste schaal en niet alomtegenwoordig, in balans met de omgeving en gericht op rust en ruimte. Een uitgangspunt is en blijft dat het open gebied, zowel voor landbouw- als natuurdoeleinden behouden moet blijven.
Biodiversiteit: De kwaliteit van Eemland wordt zichtbaar door flora als zwanebloem, valeriaan, kattenstaart en pijlkruid en weidevogels als de grutto en de kievit. De bestaande biodiversiteit moet nog verder groeien. Agrarisch natuurbeheer is gewenst, waarbij de aandacht gericht is op sloten, dijken en bermen. Dat geldt niet alleen voor particuliere terreineigenaren maar ook voor verantwoordelijke overheden. Weidevogels als de grutto en de kievit zijn kenmerkend voor Eemland. Voor de wereldpopulatie grutto’s is Nederland
van levensbelang. In Eemland vindt een combinatie plaats van inrichting van weidevogelreservaten en passend agrarisch natuurbeheer door een groot collectief aan boeren. Deze mooie ontwikkeling moet door blijven gaan.
Samenwerking met boeren: Gegeven de grote druk op het gebied, en vooral op de boeren, wil het platform Eemland300 de bescherming en verbetering van het gebied krachtiger ondersteunen. Daartoe is nodig dat er een samenwerkingsverband ontstaat tussen boeren en bewoners als belangrijkste belanghebbenden. Dat betekent meer economische ruimte voor boeren, en meer actieve betrokkenheid en participatie van bewoners in en om het Eemland. Beide groepen zijn van elkaar afhankelijk. Naar ons idee leveren veel van de aanwezige boeren over geruime tijd hun producten aan de bewoners van omliggende gebieden (circulaire economie). Er worden minder kilometers gemaakt om grondstoffen in te voeren en producten aan de bewoners te leveren. Bovendien zijn de bewoners van Eemland en omstreken veel meer betrokken bij de boerderijen.
Eemland300: Het Platform Eemland300 wil een organisatie zijn van veel bewoners en omwonenden, een aanzienlijk aantal boeren, natuurorganisaties, gemeenten, waterschap, en andere organisaties om zich hard te maken voor het gehele Eemland. Deze kracht moet doorklinken in de besluitvorming van overheden en betrokken organisaties. Wij doen dat door de gebiedsvisie uit te dragen, de inwoners van de aanliggende gemeenten breed te informeren over de bijdrage die Eemland levert aan de bewoners: met producten (boter, kaas en eieren) en ook met de rust en ruimte van Eemland, zichtbaar door de grutto, de kievit en kleurrijke bermen. Dit vereist dat we samen optrekken om toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden. Denk daarbij o.a. aan het voorsorteren op de komende eisen op het gebied van duurzaamheid en de energietransitie.
Geef een reactie