Let op 4 maart as. Wij hebben voorbereidingen getroffen om met elkaar te gaan praten over de Omgevingsvisies voor onze regio. De provincie Utrecht gaat op 10 maart aanstaande een provinciale Omgevingsvisie vaststellen. Daarnaast werkt de Regio Amersfoort aan een ‘Ontwikkelbeeld Regio Amersfoort 2030-2040’, die nog dit jaar door alle gemeenteraden zal worden vastgesteld. Verder zijn veel gemeenten bezig eigen omgevingsvisies te maken.
Kortom, alle reden om ons te verdiepen in het opstellen van een omgevingsvisie. Daarbij denken wij aan vragen zoals: Wat staat er in deze visies over natuur en landschap? De discussies gaan over woningbouwlocaties, mobiliteit en duurzame energie. Waar worden nieuwe woonwijken op de kaart gezet? Waar worden windmolens en zonneweides gepland?
Ton van Wel
De taak van de overheid is voor de hoofdveroorzakers van de CO2 uitstoot (80%), het gebruik van steenkool voor de elektriciteitsopwekking, aardolie en gas, snel een alternatief te definiëren. Daarvoor is er maar één alternatief om in 2050 0% CO2 uitstoot te realiseren, dat is kerntechniek. Daarvoor zijn nu al enkele veilige typen kernreactoren beschikbaar met beheersbaar afval. De dan geleverde hoeveelheid elektrisch energie, o.a. noodzakelijk om veel waterstof te maken, geeft een andere richting aan de tussentijdse geplande acties dan nu het geval is. Sommige, waaronder windturbines, staan de ontwikkeling van kerntechniek zelfs in de weg.
Het ultieme doel is kernfusie, waarvoor in het Franse Cadarache een proeffabriek wordt gebouwd, gefinancierd door 32 landen, waaronder Nederland. Geschat, zonder verdere tegenvallers, industrieel beschikbaar rond 2070.
Om de gestelde deadline van 2030, om 49% reductie te bereiken, is onrealistisch.
De provincie Zeeland wil twee kerncentrales hebben. Ga met hen in gesprek.
Ik heb deze stelling al eerder kenbaar gemaakt, maar het woord kerntechniek is helaas zelden in discussies te beluisteren. Daarom nogmaals deze aanmoediging, deels ook, omdat er veel in deze techniek is veranderd.