De gemeente Eemnes heeft in mei voor een beperkt aantal wegen een bijzonder beleid afgesproken met de gemeenteraad. In de praktijk komt daar weinig van terecht. Daarom heeft de vereniging Eemland300 een alarmbrief gestuurd aan de gemeenteraad van Eemnes. Wij hopen daarmee dat de gemeente volgend jaar gaat maaien zodanig dat er langzaam meer diversiteit ontstaat langs de afgesproken wegen.
De tekst van de brief is hier te lezen: Alarmbrief.
Geachte leden van de Raad,
Het gaat niet goed met het ecologisch berm- en slootbeheer van de daarvoor aangewezen bermen in de Eemnesser polder. Hoewel de uitbundige groei van distels, zuring, brandnetels en Europese berenklauw langs de Vogelboulevard (NoordErvenweg) door sommige burgers best leuk wordt gevonden, wekt het huidige bermbeheer bij boeren en de beheerder van Natuurmonumenten grote ergernis. De bermen in een agrarisch gebied en zeker in een belangrijk weidevogelgebied vragen echt een andere aanpak dan het !ecologisch” bedoelde bermbeheer dat nu door Eemnes wordt gevolgd.
Wij wijzen in deze ook naar het Beleidsplan Bermen Polder Eemnes dat in mei 2020 door de Raad is goedgekeurd. Letterlijk schrijft het college van BenW: “In 2019 hebben diverse belanghebbenden aangegeven meer aandacht te willen voor natuur in de polder van Eemnes. Dit beleidsplan geeft invulling aan een van de wensen: kruidenrijke bermen. Voor deze bermen streven we naar begroeiing met kruiden die hier van nature voorkomen, zonder ongewenste soorten als zuring, distel en exoten. Dat is gunstig voor de biodiversiteit en de weidevogels.”
Bermbeheer gaat niet goed
Het bermbeheer verloopt helaas niet goed. In de uitvoering moet veel beter samengewerkt worden met de belanghebbenden en deskundige lokale partijen, zoals AKOE/Collectief Eemland, Natuurmonumenten en loonbedrijf Post. Het nu gevolgde bermbeheer gaat namelijk in tégen de adviezen uit de polder, zorgt voor overlast, leidt nauwelijks tot verschraling en kan zelfs averechts werken voor de weidevogelpopulatie. De overlast kan op deze manier voor boeren en weidevogels
vele jaren aanhouden. De uitvoering van het beheer wijkt in vrijwel alle opzichten af van wat was vastgelegd in het beleidsplan.
Flink verschralen
Wij zijn er voorstander van om de meest geschikte bermen eerst een aantal jaren flink te verschralen door, in overleg, zo vaak mogelijk kaal maaien en afvoeren zonder fasering, mogelijk zelfs 4x per jaar. Pas daarna zou de gemeente Eemnes maatwerk kunnen leveren in het bermbeheer. Dat is voor natuurliefhebbers misschien even zuur om te zien, maar het geeft op den duur de meeste kans op een bij de polder behorende bermflora met bijbehorende insecten, zo weinig mogelijk leefruimte voor predatoren en met zo weinig mogelijk overlast door probleemsoorten bij agrariërs. Uiteraard moet ook het slootvuil op de juiste manier en op het juiste tijdstip worden weggehaald. Onderhoud zal door die verschraling op den duur goedkoper worden.
Wij dringen bij U er op aan om echt goed gebruik te maken van alle lokale kennis en uitvoerders voor een deskundige en slagvaardige uitvoering van het ecologisch bermbeheer in de polder zoals vastgelegd in het beleidsplan. Daarbij behoort ook de beschikbaarstelling van een passend budget.