De Eemlandhoeve heeft zaterdagmiddag (14 januari) een bezoek gehad van 15 leden van de Vereniging Vrij Polderland (VVP) en Eemland300. De leden hebben veel positieve reacties laten weten over de ideeën en maatregelen van de Eemlandhoeve. Maaike (de vrouw van Jan Huijgen) heeft uitgebreid verteld over een ruime voorraad van voedsel in hun winkel: een voorraad die het gehele seizoen schikbaar is. Verrassend is dat zij ook wol op een handige manier gemaakt voor bv handschoenen.
Jan Huijgen heeft een grote voorraad verhalen over de ruim dertig jaren boeren in Bunschoten. Zo heeft hij de afgelopen jaren geprobeerd heeft zijn collega-boeren te overhalen zijn manier van landbouw en boeren, vaak ook vergeefs. Hij gaat nu aanpakken met andere boeren in de Eemvalley om het werkgebied groter maken. Huijgen heeft zijn visie en kennis over het werk dat de Eemlandhoeve heeft, beschikbaar gemaakt voor andere boeren. Daarvoor heeft hij die 10 boeren aan hem gekoppeld om meer effect in de streek te bereiken.
Lianne Schonewille gaf een inspirerend betoog: voor haar is van groot belang dat kinderen gezond blijven. Dat kan alleen door zorgvuldig te kijken waar en hoe het voedsel geproduceerd wordt. Zij vertelt dat ook aan de moeders die in haar netwerk zijn gekomen.
De deelnemers hebben een soort museum bezocht waarin Jan Huijgen de geschiedenis van deze boerderij verwoordt. Dat heeft hem zijn multifunctionele landbouw de Europese Mansholtpijs opgeleverd. En zo heeft zijn vrouw Maaike gewerkt aan fermenteren. Daarmee kunnen producten veel langer bewaren in een fles. En dat levert ook een betere smaak van de bloemkool, nu te gebruiken als snack met een sausje of als een onderdeel van een curry gerecht.
Kortom, het is niet verrassend dat de familie Huijgen in de Eemlandhoeve nu Volg wil gaan maken: een aanpak van Voedsel, Omgeving, Landbouw en Gezondheid: daarmee zou Huijgen een herstel van de regionale voedselcultuur realiseren. Dat gaat een gezonder Eemlandvallei opleveren.