Dit zijn artikelen die we voor de vereniging willen bewaren.
Vereniging Eemland300 opgericht
De oprichting van de Vereniging Eemland300 is een feit. De statuten zijn vastgesteld en gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Deze belangrijke stap is voorbereid door de regiegroep en geaccordeerd in een bijeenkomst met meer dan 100 belangstellenden. Deze beslissing is genomen naar aanleiding van een discussie over de gebiedsvisie van het platform. Allerwegen bestond er waardering voor het werk van het Platform. Tevens hebben veel deelnemers aangegeven waar de visie aangevuld kan worden en waar er meer concrete acties wenselijk zijn. Ook zijn er ideeën aangedragen hoe het beter kan. Slechts op enkele punten gaf een deelnemer een negatief commentaar.
Eén daarvan betrof het voorstel verder te gaan als vereniging. De vraag was: Hebben we nog weer een extra organisatie nodig terwijl er al zoveel belangengroepen zijn zoals Collectief Eemland? Dat is inderdaad een legitiem argument. De regiegroep van het Platform wijst erop dat Eemland300 een breder veld bestrijkt dan de aanwezige organisaties. Zo wil Eemland300 opkomen voor alle belangen van het gebied: zowel de boeren als de inwoners en de bezoekers. Het platform streeft naar een samenwerking met de boeren en alle andere partijen die in de omliggende gemeenten actief zijn. Wat andere organisaties al goed doen gaat het Platform niet over doen, maar wel als er een lacune dreigt. Uiteindelijk gaven de aanwezigen in meerderheid aan dat zij de oprichting van een vereniging steunen. Verder zijn de deelnemers akkoord gegaan met het Kort Bestek waarin de visie van Eemland300 kernachtig is verwoord. Deze is door iedereen te gebruiken die aandacht op Eemland300 wil vestigen.
Donderdag 9 mei 2019 heeft de regiegroep vergaderd met enkele belangstellenden. In de vergadering zijn de door de notaris opgestelde statuten goedgekeurd. Ook is een begroting goedgekeurd. Deze gaat uit van een lidmaatschapsbijdrage van 15 euro per jaar.
Boeren en burgers Eemland best blij met elkaar
Boeren en burgers lijken elkaar meer dan ooit te hebben gevonden op de eerste streekconferentie zaterdag, georganiseerd door Natuurmonumenten.
Dat was wel eens anders, maar de tijden lijken toch echt veranderd. De krachten mogen zelfs gebundeld, als het aan de bijna 400 aanwezige deelnemers uit alle Eemlandse gemeenten ligt.
Allemaal voor hetzelfde hogere doel: opkomen voor het karakter en de eigenheid, het groene open landschap tussen de steden en dorpen. Geen megastallen en geen extra bebouwing in elk geval, en liefst ook meer biodiversiteit en meer ’natuur’. Dus ook als het even kan minder bemesten, waardoor flora en fauna (zoals weidevogels) meer ruimte krijgen.
Dat betekent voor de agrariërs wel minder opbrengst, maar als er daarbij bijvoorbeeld subsidieregelingen zijn en er draagvlak is voor financiële vergoedingen, kan de natuur uiteindelijk rijker worden.
Bij Natuurmonumenten zijn ze aangenaam verrast door de resultaten van deze conferentie, alweer de tiende in het land, maar hier in de regio dus de eerste. ,,De polder blijkt breed gewaardeerd en gekoesterd”, aldus boswachter Manita Brunekreef.
Volgens haar viel het veel van de aanwezige boeren op dat er het grote publiek best wel veel begrip heeft voor hun positie en hun werk. ,,Velen van hen hadden een onderbuikgevoel dat ze zich wel eens met de nek aangekeken voelen. Vooral door recreanten. Maar er is dus best veel sympathie, zeker voor het natuurvriendelijk boeren.”
Dat wederzijdse begrip kan de basis zijn voor verdere activiteiten. Voor boeren, burgers wellicht ook, maar ook voor Natuurmonumenten. ,,Bijvoorbeeld bij mogelijke aankopen van grond, en de boeren aan wie we dan verpachten. Dan kunnen we de percelen die vriendelijk zijn voor weidevogels bijvoorbeeld uitbreiden.”
Op donderdagavond 25 januari komt er een meer praktisch vervolg op deze eerste conferentie, die alleen al door de opkomst (390) een groot succes bleek. Maar ook voor die donderdag hebben zich inmiddels al zo’n 225 mensen opgegeven. ,,We moeten dus een grotere zaal regelen dan we hadden gedacht”, aldus een tevreden Brunekreef.
Voor Natuurmonumenten is een bijeenkomst als deze belangrijk om te weten of er waardering is voor wat de vereniging doet. ,,Ook voor de naamsbekendheid van de regio is dit best belangrijk.”
Bron: https://www.gooieneemlander.nl/eemland/boeren-en-burgers-eemland-best-blij-met-elkaar
De handen ineen slaan
375 inwoners en gebruikers van het Eemlandgebied woonden zaterdag 25 november 2017 de eerste bijenkomst van Eemland 300 in Eemnes bij.
Volgens woordvoerder Manita Brunekreef van organisator Natuurmonumenten was het een succes. ,,Ondanks de tegenstrijdige belangen van argrarïers, bewoners en recreanten was er veel bereidwilligheid om samen te werken.”
Belangrijk thema was het oprichten van een Eemcoöperatie, waarin de gebruikers samenwerken om zo goed mogelijk met elkaar te wonen, werken en recreëren. ,,Ook was er veel behoefte aan meer biodiversiteit. Dat vraagt een investering van de boeren en heeft financiële consequenties. Boeren werken en recreanten komen er voor de natuur. Beide zijn bereid om oplossingen te vinden.”
Voor Natuurmonumenten is Eemland primair een weidevogelgebied. ,,We zijn dan ook benieuwd hoe er tegenaan wordt gekeken.”
Van alle aanwezigen hebben 225 mensen zich aangemeld om op 25 januari tijdens de vervolgbijeenkomst te werken aan het realiseren van de plannen.
Bron: https://www.ad.nl/amersfoort/gebruikers-eemland-de-handen-ineenslaan~ade557be/
Boeren en burgers in gesprek over de Eempolder tijdens de streekconferentie Eemland300
Zaterdag 25 november vond de streekconferentie Eemland300 plaats in Eemnes. Het was een groot succes. De 375 deelnemers gingen met elkaar in gesprek en deelden hun zorgen en wensen voor de Eempolder met elkaar. Een groot aantal is ook bereid om daadwerkelijk wat te doen voor het landschap. Gradus Lemmen, gebiedsmanager bij Natuurmonumenten, kijkt tevreden terug.
“Er is veel liefde voor het open en weidse polderlandschap van Eemland. Veel mensen voelen zich betrokken bij het gebied en willen zich inzetten voor het landschap. Het is mooi om die energie te voelen.”
Blij met de boeren
Bewoners, ondernemers, recreanten en agrariërs, ze waren allemaal van de partij. Als belangrijkste thema’s kwamen begrippen als beschermen, openheid, behoud, samenwerken en biodiversiteit naar voren. Opvallend was de sympathie voor het werk van de agrariërs in het gebied. Jan Roodhart, beheerder van Eemland: “Agrariërs zijn een belangrijker pijler in het gebied. In feite zijn zij de sleutel naar meer natuur. We zijn blij dat dit gezien wordt. Vooral met agrarisch natuurbeheer geven zij de natuur, waaronder de weidevogels, meer ruimte.”
Verder in gesprek op 25 januari
Zorgen waren er bijvoorbeeld over bebouwing en biodiversiteit. Maar het wederzijdse begrip van de verschillende gebruikers lijkt een goede basis om hier samen op door te praten. De eerste aanzet hiertoe is al gemaakt; de deelnemers formuleerden ruim 40 plannen en wensen voor de Eempolder. Op donderdag 25 januari gaat het gesprek verder om de plannen en de samenwerking verder vorm te geven. Van de aanwezige deelnemers meldden 225 mensen zich aan voor deze vervolgbijeenkomst.